Thinkquest

Wat is Thinkquest?

Al sinds 1997 doen Nederlandse leerlingen mee aan de internationale "web-strijd" ThinkQuest, een wedstrijd waarbij teams van leerlingen educatieve websites maken. Gedurende deze jaren ondersteunde "ThinkQuest Nederland" de Nederlandse deelnemers met een eigen Nederlandstalige helpdesk, een website en trainingen. Dit gebeurde in projectvorm waarbij SURFnet bv, KPN-Telecom en diverse andere partijen betrokken waren.

Na drie jaar, waarin de Nederlandse leerlingen keer op keer hoog scoorden, is er begin 2000 een stichting opgericht die alle activiteiten en ontwikkelingen rondom ThinkQuest in Nederland coördineert en uitbouwt.

Wat doet Thinkquest Nederland?

ThinkQuest Nederland is verantwoordelijk voor de organisatie en uitvoering van verschillende ThinkQuest webstrijden.
In het wedstrijdjaar 2000 waren er drie Nederlandstalige wedstrijden voor verschillende doelgroepen. ThinkQuest Junior voor leerlingen in de groepen 6, 7 en 8 van het basisonderwijs. Voor alle leerlingen in het voortgezet onderwijs, inclusief agrarisch onderwijs en Beroepsonderwijs en Volwassenen Educatie (BVE) is er een nationale ThinkQuest voor Leerlingen. Voor studenten en docenten is er ThinkQuest voor de Klas. Voor alle wedstrijden wordt er Nederlandstalig educatief materiaal voor kennisnet gemaakt. Dit lesmateriaal kan direct gebruikt worden in het Nederlandse onderwijs.

Deze wedstrijden zijn er ook weer in 2001, maar er worden ook nieuwe wedstrijden georganiseerd.

Daarnaast verzorgt ThinkQuest Nederland, net als voorgaande jaren, de Nederlandse organisatie van de ThinkQuest Internet Challenge, een internationale wedstrijd voor middelbare scholieren van 12 t/m 19 jaar met deelnemers uit 95 landen.

Bron: Thinkquest Nederland

Hoe wij in aanraking zijn gekomen met ThinkQuest? Teamleider Sebastian legt het uit:

"Toen ik naar de middelbare school ging wist ik nog helemaal niks af van HTML of andere design scripts en programma's. Op school zag ik dat er een cursus homepages maken werd gegeven. Ik had wel interesse en samen met een paar andere klasgenoten (die nu ook mee doen aan ThinkQuest) ben ik die cursus gaan volgen. We kregen les voor les een paar A4'tjes met daarop de beginselen van HTML. Zo leerden wij stap voor stap HTML. Ik zag er de lol wel van in en ik ging er zelf ook mee experimenteren op school. Nadat het schooljaar voorbij was en ik de basis van HTML kende ging ik thuis achter mijn PC lekker zelf verder. Op internet heb ik gezocht naar programma's en contact opgezocht met andere webdesigners. Zo had ik al snel een eigen homepage. Toen ik naar de 2e klas ging was er op school weer een wekelijkse meeting waar we homepages konden bouwen. Onze opdracht was een homepage maken met als doel een educatief onderwerp. Ik had besloten met Rob zo'n homepage te gaan maken. Onze keus was een homepage over "Het Weer" te maken. We schreven ons in bij Thinkquest en hoopte dat we op tijd een mooie educatieve homepage konden in leveren.
In de loop van het 2e ben ik ook verder gegaan op internet met het zoeken naar nieuwe programma's en scripts. Zo leerde ik de Macromedia producten (Dreamweaver, FLASH en Fireworks) kennen en Photshop. Ook bepaalde scripts heb ik ontdekt zoals CGI en PHP. Op internet kende ik al 1,5 jaar lang een andere webdesigner die net zo ver was als mij met HTML kennis. Hij is onze 3e teamlid genaamd Wouter. Met hem heb ik in de laatste weken heel veel aan de site gewerkt. Toen ik dit typte was de site bijna klaar en was het vrijdag laat in de avond. Nu jij dit leest is de site helemaal klaar en werkt alles naar behoren (hoop ik).
Dit was de eerste keer dat ik echt officieel meedeed aan ThinkQuest en het is me zeer goed bevallen. Volgend jaar ga ik door met Wouter en helaas zonder Rob. Rob heeft te weinig tijd om genoeg tijd te besteden aan zo'n groot project. Helaas! Dus volgend jaar zullen Wouter en ik weer te zien zijn bij de Thinkquest wedstrijden! Cya @ Thinkquest!"