Soorten neerslag

Als de wolk teveel waterdamp bevat valt er neerslag. Het plaatje hiernaast laat zien welke soort neerslag het allemaal is voordat het uiteindelijk de aarde raakt.

Regen
: Het is een vloeibare stof dat eigenlijk gewoon water is. Regen is de meest voorkomende neerslag in de hele wereld. Regen komt uit de lucht, dat is gewoon zul je denken. Dat is ook zo. Regen is niets anders dan wolken. Wolken bestaan uit waterdamp en als er te veel waterdamp is wordt het vloeibaar in plaats van gasvormig. Als het vloeibaar wordt gaat het ook vallen. Als je wolken ziet is er altijd regen. Niet alle regen valt op de aarde. Meer dan de helft van de regen verdampt weer tijdens zijn weg naar de aarde. Wat verdampt, worden weer wolken. Waterdamp is overal maar je ziet het niet. Als er veel waterdamp is zie je het wel (bv. mist en de wolken). Al heb je een klaar blauwe lucht er is nog waterdamp, wolken. Als je veel lichte wolken ziet is er redelijk veel waterdamp in de lucht. Het regent maar de meeste regen verdampt. Als je veel donkere wolken ziet is er veel waterdamp en regent het. Je bent binnen een paar minuten nat.

Sneeuw : Sneeuw is bijna regen. Als het boven het aardoppervlak heel koud is valt er geen regen maar sneeuw. Als sneeuw smelt heb je regen. Regen is eerst sneeuw voordat het regen is. Dus als het regent "sneeuwt" het eigenlijk. De sneeuw is dan gewoon regen.

Hagel : Hagel is een vaste stof. Hagel is gewoon bevroren sneeuw of regen. Hagel valt heel snel naar beneden en kan een snelheid behalen van 120 km/u. Boven in de lucht als het héél koud is wordt regen hagel. Als er veel regen is worden hagelstenen heel groot en als er minder regen in de lucht is zijn de hagelstenen vrij klein. Hagel kan veel schade aanrichten als de omvang groot is. Kijk dus uit als het hagelt.

Dauw : Kleine waterdruppeltjes. Deze druppeltjes ontstaan doordat waterdamp in de lucht condenseert (= overgang van waterdamp naar water) op koude voorwerpen (maar niet zo koud dat de temperatuur onder het vriespunt komt).

Rijp : Ondoorzichtig laagje ijskristallen op voorwerpen met een temperatuur onder het vriespunt.

IJzel : Zeer koude regen die bevriest wanneer ze de grond raakt. Het ijslaagje dat zo ontstaat, is altijd doorzichtig. Het kan de wegen zo glad maken dat er veel ongelukken gebeuren.

Inleiding || Ontstaan - Soorten - Fase-overgangen || Afsluiting

Print Versie