Afsluiting

We hopen dat je nu al een stuk wijzer bent geworden over onweer. We hebben nog een kleine rekenformule voor je zodat je kan berekenen hoe ver je van het onweer bent verwijderd. Het geluid (de donder) ligt ongeveer na 3 seconden 1 km ver weg af. Dus dan kan je als volgt berekenen hoe ver het onweer van je verwijderd is: Bliksem (vanaf dit moment begin je met tellen). Als je de donder hoort stop je met tellen. Het aantal seconden wat je geteld hebt vermenigvuldig je met 300 meter. Je telt bijvoorbeeld 5 seconden. 5sec x 300meter = 1500meter. Het onweer is 1500 meter van je verwijderd.

Hier nog een paar tips als onweer dichtbij is en je niet getroffen wilt worden door de bliksem:
1) Als je buiten bent en je kan niet schuilen, ga dan niet bij een boom staan, maar ga midden op een open plek gehurkt zitten met je voeten tegen elkaar.
2) In een auto loop je geen gevaar om te worden geraakt door de bliksem. Maar pas op, wacht met uitstappen tot de bliksem helemaal over is.
3) Als je naar huis kan ga dan niet bij een raam staan en trek alle stekkers van elektrische dingen eruit. Trek ook de kabels van de tv en/of de radio eruit.

Inleiding || Ontstaan - Bliksem - Donder - Soorten - Foto's || Afsluiting

  Print Versie