Ontstaan

Onder omstandigheden waarbij de temperatuur snel afneemt (vóór wolkenvorming meer dan 1°C per 100 meter) zal er warme lucht opstijgen en afkoelen. Op een bepaalde hoogte wordt een temperatuur bereikt die er voor zorgt dat de waterdamp overgaat in waterdruppeltjes. Op die hoogte vormt zich dus de basis van een wolk. Door de stijgende luchtstroom zal de wolk verder naar boven kunnen uitgroeien.
Die afkoeling hoeft niet altijd veroorzaakt te worden door een stijgende luchtstroom. Het kan ook gepaard gaan met een stijgend aardoppervlak (zoals een berg) of de aanwezigheid van een afkoelend aardoppervlak. Dit zie je vooral bij dooi, je ziet dan vaak ook mist ontstaan. Een soortgelijk verschijnsel zie je ook als het net geregend heeft en gelijk daarna de zon erop gaat schijnen. Je ziet de regen letterlijk verdampen en de stijgende damp bestaat gewoon uit kleine waterdruppeltjes.
Wolken worden verplaatst door de wind. De wind blaast de waterdamp of waterdruppeltjes weg naar een richting. Wolken blijven dus nooit op dezelfde plaats hangen en dat is maar goed ook. Stel je voor...de hele dag dezelfde wolken die er voor zorgen dat we geen enkel zonnestraaltje krijgen of dat het de hel dag regent uit dezelfde wolk.

Inleiding || Soorten - Ontstaan - Foto's || Afsluiting

Print Versie