Afsluiting

Wolken zijn net als mensen. Ze zijn uniek en betekenen iets. Als jij in de verte een grote donkere wolk ziet aankomen weet je wat je moet doen. Over een paar minuten wil jij graag droog binnen zitten en eventueel tegen je moeder zeggen dat ze de was naar binnen moet halen. Elke wolk ziet er anders uit en gedraagt zich anders. Die grote donkere wolk kan ook overtrekken en dan heeft je moeder de was voor niks naar binnen gehaald. Het kan ook net zo goed de hele dag blijven regenen.

Wij kijken veel meer naar de lucht dan we denken. Als jij lekker wilt gaan zwemmen kijk je eerst of het goed weer is en niet te veel wolken. En dan lig je in het zwembad en de zon verdwijnt ineens. Je moet dan eens opletten hoeveel mensen naar de lucht kijken om te kijken waar de zon is. We verwonderen ons er niet meer over wat wolken nu precies zijn. Hoe komen ze aan hun kleur en waarom zien ze er zo uit. De kleur komt voornamelijk door de zon. De zon schijnt erop en dan wordt de bovenkant van de wolk belicht en ziet de wolk er wit uit maar de oorspronkelijke kleur is grijs. De onderkant van de wolk waar geen zon bijkomt is meestal grijs tot heel donkergrijs. Ook zitten daar de meeste waterdruppeltjes. Soms kan een wolk pikzwart zijn. Maar als de wolk dan eenmaal boven je hangt is hij ineens grijs.

De vormen van de wolken veranderen de hele tijd. Dit komt vooral door de wind. Als er veel wind staat verplaatsen wolken zich heel snel en worden ze lang en uitgerekt. Dit zie je vooral bij hoge bewolking. Wat erg leuk is als je je verveelt is proberen zoveel mogelijk vormen te herkennen in een wolk. Vaak hoor je ze zeggen dat alle wolken op een schaap lijken. Nou, wij hebben wel eens een wolk gezien die heel veel op een straaljager leek... Misschien vliegt hij nu bij jou over het huis?

Inleiding || Soorten - Ontstaan - Foto's || Afsluiting

Print Versie