Soorten Klimaten

Tropisch klimaat
Dit klimaat komt voor tussen de 5 en 20 ten noorden en zuiden van de evenaar en het is een vrij droog klimaat. Er valt ook regen maar dat is meestal in de zomer als de zon op haar hoogste punt staat. Er valt dan heel veel regen. In de zomer is het er heel heet (35C tot 45C) en in de andere seizoenen is de temperatuur aangenaam (20C tot 25C). In het najaar is de kans groot op grote en zware orkanen. Het tropisch klimaat komt voor in dichtbegroeide gebieden met tropische regen- en oerwouden. Deze gebieden bevatten heel veel zeldzame plantsoorten en hele hoge bomen. Daarom worden deze gebieden met een tropisch klimaat ook wel de longen van de aarde genoemd omdat er heel veel zuurstof wordt geproduceerd door de planten en bomen.

Woestijnklimaat
Dit klimaat is zeer droog en er valt ook bijna nooit regen. Overdag zijn de temperaturen tussen de 25 en 45C. 's Nachts dalen de temperaturen onder het vriespunt. Het woestijnklimaat komt voor in woestijnen in Afrika en op hoog gelegen droge vlaktes in bergen. De grond in dit klimaat is droog, onvruchtbaar en bestaat meestal uit zand en rotsen. In dit klimaat wonen daarom ook heel weinig mensen.

Landklimaat

In een landklimaat heb je hete zomers en hele koude winters. Het hele jaar door valt er regelmatig regen. Dit klimaat komt veel voor en is uitstekend voor landbouw en het is ook een prima woongelegenheid. In deze gebieden wonen daarom ook veel mensen en zijn de landen die er in liggen meestal erg rijk.

Zeeklimaat
Omdat in dit klimaat de temperatuurverschillen niet groot zijn heb je koele zomers en warme winters. Dit komt door de zee. In de zomer blijft het water in de zee koel en de wind neemt de temperatuur van het water met zich mee landinwaarts. 's Winters koelt de zee langzaam af en is de temperatuur veel hoger dan de lucht. De wind zorgt er weer voor dat het vrij warm blijft op het land. Het zeeklimaat komt heel veel voor. De landen die aan zee liggen en niet al te dicht bij de evenaar hebben dit klimaat. Omdat er regelmatig neerslag valt is dit een perfect klimaat om in te wonen en voor landbouw is dit ook uitstekend. Landen met een zeeklimaat hebben meestal de meeste inwoners.

Bergklimaat
Dit klimaat heerst in de bergen. Het is een koud maar heel droog klimaat. Er wonen weinig mensen omdat het te koud is en de grond te droog. Er valt af en toe neerslag maar niet veel. De temperaturen verschillen van 5C tot 15C.

Middelands-Zeeklimaat
Het Middellands-Zeeklimaat is een bijzonder klimaat. De zomers zijn heet en droog en de winters warm en nat met heel veel neerslag. Dit klimaat komt natuurlijk veel voor rond de Middellandse Zee. Deze gebieden zijn de populairste zonvakantiegebieden. Er is vrij veel landbouw en de landen zijn meestal niet al te rijk. Er wonen vrij veel mensen die leven van het toerisme.

Poolklimaat
Dit klimaat heerst alleen heel hoog in de bergen en in de noordelijkste en zuidelijkste punten van de aarde. In dit klimaat liggen de temperaturen altijd onder het vriespunt en er ligt dan ook veel ijs en sneeuw. Deze gebieden zijn vrijwel onbewoond en daarom is dit klimaat ook het minst interessant.

Inleiding || Hoe het werkt - Soorten klimaten - Voorspelling || Afsluiting

Print Versie