INLEIDING

Luchtdruk is een vrij moeilijk begrip. Je zult er waarschijnlijk niet echt veel vanaf weten. Gelukkig gaan wij proberen het voor jou een stuk duidelijker te maken over hoe en wat luchtdruk nou precies is. Allereerst moet je dit weten:

Lucht bestaat uit gasmoleculen. Dat gas zweeft eigenlijk en het heeft dus de neiging om weg te zweven van de aarde. Toch blijft hij rond de aarde en dat komt door de aantrekkingskracht. Dat aantrekken heeft weer tot gevolg dat de lucht druk uitoefent op het aardoppervlak en dus ook alles wat zich daarop bevindt. Die druk is vrij groot; op ons lichaam bijvoorbeeld drukt 1 kilo per cm². Dat je dat niet voelt is niet zo wonderbaarlijk want je bent er gewoon aan gewend geraakt. Als je omhoog gaat wordt de atmosfeer ijler. Op 3000 meter hoogte is de lucht zelfs zo ijl dat (als je daar niet aan gewend bent) je bijna niet kunt ademen.

Luchtdruk is dus eigenlijk hoeveel lucht er op een voorwerp drukt. Dat kan heel veel druk zijn maar ook heel weinig en zelfs niks. Het merkwaardige is dat je nu helemaal niks van die luchtdruk merkt... Dat gaan wij jou hier uitleggen hoe dat komt en hoe je ermee kan experimenteren.

Inleiding || Tegendruk - Barometer - Eenheid van luchtdruk || Afsluiting

Print Versie