Afsluiting

Nu weet je hopelijk een heel stuk meer over luchtdruk. Maar nu zul je misschien wel denken, wat dat te maken heeft met het weer. Nou, het heeft vrij veel met het weer te maken. Je zult hopelijk wel eens van lage- en hogedrukgebieden gehoord hebben. In lagedrukgebieden is de luchtdruk laag en in hogedrukgebieden is de luchtdruk hoog.
Omdat de aarde draait en er zich overal op de aarde lage- en hogedrukgebieden bevinden gaan die luchtdrukgebieden zich verplaatsen. Die verplaatsen zich als volgt: de hogeluchtdrukgebieden verplaatsen zich naar de lageluchtdrukgebieden. Dat werkt ongeveer hetzelfde als warme lucht zich naar koude lucht verplaatst.
Nu gebeurt er het volgende: de aarde draait om haar as en de luchtdrukgebieden verplaatsen zich. Deze 2 dingen zorgen voor WIND. Die wind verplaatst zich spiraalsgewijs rond het hoge- of lagedrukgebied. Als er een zeer warm en hoog drukgebied bij een zeer koud en laag drukgebied komt heb je grote kans op orkanen en veel regen. Meer informatie vind je hierover bij Onweer, Wind en Wolken.

Als je je bevindt in een hoog drukgebied heb je meestal weinig neerslag, weinig wind en veel zon. Deze gebieden zijn dus ook erg rustig. Als je je bevindt in een laag drukgebied heb je meestal veel neerslag, veel wind en weinig zon. Deze gebieden zijn nat en winderig. Als deze 2 soorten drukgebieden op elkaar botsen krijg je conflicten zoals; rukwinden, onweer en veel neerslag.


Voor een actueel overzicht over de luchtdruk in Nederland:
Luchtdruk in Nederland (weer.nl)

Inleiding || Tegendruk - Barometer - Eenheid van luchtdruk || Afsluiting

Print Versie