Afsluiting

Dit was het onderdeel over wind. Je weet dus hoe hard het waait als de bladeren ritselen en dakpannen van de huizen afvliegen. De onderdelen over ontstaan en drukgebieden waren pittige onderwerpen maar wij hopen dat je het snapt.
Wind is dus eigenlijk gewoon lucht die zich verplaatst. Soms neemt de wind ook nog wel eens wat met zich mee zoals een paar bomen. Gelukkig komt dat in Nederland niet zoveel voor maar als het een keer voorkomt is het meestal wel goed raak.
Uitzonderlijke harde winden zijn orkanen en tornado's. Orkanen zijn zeer extreme lagedrukgebieden die zich ontwikkelen boven grote warme oceanen en weer van kracht minderen boven land. Tornado's zijn zeer verwoestend omdat de zeer snel ronddraaiende wind wel boven de 500 km/ uur zit. Ze verschillen van kracht en grootte en zijn ook ingedeeld in 5 categorieën. F1 t/ m F5. Misschien heb je de film "Twister" wel eens gezien. Dan weet je wat ik bedoel.
In Nederland komt heel zelden een tornado voor. Meestal doen ze zich voor in de vorm van een wind- of waterhoos. Zulke hozen ontstaan meestal boven water en komen af en toe boven land. Zelden komt voor dat de hoos het aardoppervlak raakt. Dat is nieuws en bereikt al heel gemakkelijk het journaal en de kranten.


Voor een actueel overzicht over de windsnelheden in Nederland:
Overzicht wind in Nederland (weer.nl)

Inleiding || Ontstaan - Windkracht - Drukgebieden || Afsluiting

Print Versie